آیا روغن زیتون فاسد میشود؟
روغن زیتون چهار دشمن اصلی دارد. در اینجا نکاتی برای محافظت از این “طلای مایع” آوردیم. با توجه به کاربردهای گسترده روغن زیتون و همچنین فواید سلامتی آن، ممکن است وسوسه شوید که یک بطری بزرگ از فروشگاههای عمدهفروشی بخرید. اما قبل از اینکه بطری جدیدی تهیه کنید، شاید بخواهید پاسخ این سؤال را بدانید: “آیا روغن زیتون فاسد میشود؟“
روغن زیتون چیست؟
از پخت و پز و شیرینیپزی گرفته تا تهیه سس و حتی مخلوط کردن در نوشیدنیها، روغن زیتون جزء اصلی بسیاری از آشپزخانهها است. اما آخرین باری که به این فکر کردید که روغن زیتون دقیقاً چیست، کی بوده است؟ جوزف آر. پروفاسی، مدیر اجرایی انجمن روغن زیتون آمریکای شمالی (NAOOA) در نیویورک توضیح میدهد:
“روغن زیتون همان چیزی است که از نامش پیداست: روغنی که از زیتون استخراج میشود. زیتونها خرد شده و مایعی که شامل روغن و آب است، بهصورت مکانیکی و در دمایی زیر ۸۰ درجه فارنهایت استخراج میشود. سپس روغن از آب جدا شده و فیلتر میشود.”
و به همین سادگی: روغن ۱۰۰٪ طبیعی شما (بله، زیتون یک میوه است!) آماده ریختن، چاشنی زدن و سرو کردن است.
چرا روغن زیتون سالم است؟
روغن زیتون حاوی نوعی چربی مفید به نام اسیدهای چرب تکغیراشباع است که ثابت شده میتوانند سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش داده و سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهند. در میان همه روغنهای گیاهی، روغن زیتون بالاترین میزان این چربیهای تکغیراشباع را دارد. همچنین روغن زیتون دارای آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضدالتهابی است که ممکن است به محافظت از بدن در برابر بیماریهای قلبی و مشکلات دیگر کمک کنند.
روغن زیتون نه تنها بهتنهایی سالم است، بلکه وقتی با غذاهای سالم دیگر (مانند سالاد یا سبزیجات) مصرف میشود، به جذب بهتر مواد مغذی و آنتیاکسیدانهای موجود در آن غذاها کمک میکند.
آیا روغن زیتون فاسد میشود؟
پروفاسی میگوید: “همه روغنهای پخت و پز در نهایت فاسد میشوند. چربیها در معرض اکسیداسیون قرار میگیرند که این فرآیند تحت تأثیر گرما، اکسیژن، نور یا گذر زمان رخ میدهد.”
چهار دشمن روغن زیتون
-
زمان
(Age):
طبق شورای بینالمللی زیتون، بطریهای روغن زیتون باید تاریخ انقضایی حداکثر ۲ سال پس از تاریخ بستهبندی داشته باشند. پروفاسی میگوید: “اگرچه ممکن است روی بطری تاریخ مصرف درج شده باشد، اما پس از باز کردن درب بطری، این تاریخ دیگر معتبر نیست.” شورای روغن زیتون کالیفرنیا توصیه میکند که روغن زیتون را ظرف ۳ تا ۶ ماه پس از باز کردن مصرف کنید. -
نور
(Light):
قرار گرفتن طولانیمدت در معرض نور باعث کاهش آنتیاکسیدانهای روغن زیتون میشود و در نهایت طعم آن را تغییر داده و باعث فاسد شدن آن میشود. به همین دلیل بسیاری از برندها روغنهای خود را در بطریهای تیره یا مات بستهبندی میکنند. پروفاسی توصیه میکند: “سعی کنید بطری را در معرض نور مستقیم قرار ندهید.” -
گرما
(Heat):
موری میگوید: “اگرچه قرار دادن بطری روغن زیتون نزدیک اجاق گاز ممکن است راحت باشد، اما این کار باعث تسریع در فساد روغن میشود.” روغن زیتون را در مکانی خنک و تاریک مانند کابینت یا انباری نگهداری کنید. -
اکسیژن
(Oxygen):
قرار گرفتن بیش از حد در معرض اکسیژن طعم روغن را ناخوشایند می کند. موری پیشنهاد میکند: “روغن را در ظرفی با درب محکم نگهداری کنید و مطمئن شوید که درب بطری بهخوبی بسته شده است.” استفاده از ظرفهای مخصوص روغن زیتون با دربهای ضد هوا نیز انتخاب خوبی است.
چگونه بفهمیم روغن زیتون فاسد شده است؟
روغن زیتون تازه باید طعمی گیاهی و عطر و بویی شبیه به گلها، میوهها، آجیل یا چمن تازه بریدهشده داشته باشد. روغن زیتون فاسد شما را بیمار نمیکند اما میتواند طعم غذایتان را خراب کند. همچنین ارزش غذایی آن کاهش مییابد زیرا اکسیداسیون باعث از بین رفتن آنتیاکسیدانهای روغن میشود.
نشانههای روغن زیتون فاسد شامل:
- طعم بیروح، کهنه، کپکزده، تلخ یا ترش
- بویی شبیه موم شمع، چسب سفید یا حتی خمیر بازی کودکان!
- احساس چربی غیرطبیعی در دهان
نکته جالب این است که روغن زیتون فاسد را میتوانید برای تمیز کردن وسایل خانه استفاده کنید.
چگونه روغن زیتون را نگهداری کنیم تا ماندگاری بیشتری داشته باشد؟
بهترین راه برای نگهداری روغن زیتون، در یک مکان خنک و تاریک است. کابینت یا انباری که نزدیک اجاق گاز نباشد، انتخاب مناسبی است.
آیا باید روغن زیتون را در یخچال نگهداری کنیم؟ بسیاری از کارشناسان از جمله انجمن روغن زیتون آمریکای شمالی (NAOOA) توصیه میکنند که این کار را انجام ندهید. روغن زیتون در دمای سرد شروع به سفت شدن میکند و بلورهایی در آن تشکیل میشود. اگرچه این بلورها در دمای اتاق دوباره حل میشوند، اما تغییر مداوم دما میتواند به روغن آسیب برساند.
پروفاسی میگوید: “نگهداری در یخچال و سپس گرم کردن دوباره روغن میتواند باعث ایجاد رطوبت در بطری شود که این امر فرآیند اکسیداسیون را تسریع میکند.” بنابراین بهتر است فضای یخچال را برای اقلام دیگر نگه دارید.
جمعبندی
روغن زیتون مانند شراب نیست که با گذر زمان بهتر شود. این روغن در نهایت فاسد میشود. برای حفظ طراوت آن، در معرض گرما، نور، اکسیژن و تغییرات شدید دمایی قرار ندهید. موری توصیه میکند هنگام خرید روغن زیتون، واقعبین باشید و بطریای انتخاب کنید که بتوانید حداکثر ظرف ۶ ماه (ترجیحاً ۳۰ تا ۶۰ روز) مصرف کنید.
برای مطالب بیشتر وبلاگ نیمگل را مشاهده نمائید.