اگر عاشق شیرینیپزی هستی و نمیدونی کِی باید از مارگارین استفاده کنی و کِی از کره، این مطلب برات فرق بین کره و مارگارین رو مشخص میکنه.
کره، مارگارین و شورتنینگ (چربی جامد مثل چربی حیوانی یا روغن هیدروژنه) همگی از چربیهایی هستن که در دمای اتاق حالت جامد دارن. ظاهرشون ممکنه شبیه باشه، ولی ترکیب و تأثیرشون توی پخت خیلی متفاوته.
در ادامه به تفاوتها و کاربردشون در پخت شیرینی، کیک و خمیر میپردازیم:
🧈 کره چیست؟
کره با زدن شدید خامه ساخته میشه تا چربی از مایع جدا بشه. نتیجهی کار، مادهای نرم و زردرنگه که حداقل ۸۰٪ چربی داره. باقیمونده شامل آب و پروتئین شیر هست.
انواع کره:
- شور
- بدون نمک
- خامه شیرین (از خامه پاستوریزه تهیه میشه)
- زده شده (کمچربتر و سبکتر)
چون کره منشأ حیوانی داره، دارای کلسترول و چربی اشباعشده هست. اما به خاطر طعم خوب و بافت دلپذیرش، در دستور پخت شیرینی، پای، کروسان و … بسیار محبوبه.
🌱 مارگارین چیست؟
مارگارین از روغن گیاهی، آب، نمک و افزودنیهایی مثل طعمدهنده و امولسیفایر ساخته میشه تا ظاهر و عملکردی شبیه کره داشته باشه. طبق قانون، مارگارین هم باید ۸۰٪ چربی داشته باشه. مارگارین در قالب میلهای یا ظرفی (توب) عرضه میشه و میزان چربیش از ۱۰٪ تا ۹۰٪ متغیره.
اگه دنبال چیزی مشابه کره هستی، روی بستهبندی باید حدود ۱۲ گرم چربی در هر قاشق غذاخوری نوشته شده باشه.
مارگارین حاوی چربیهای غیراشباع چندگانه و یگانه هست. از سال ۲۰۱۵ که FDA استفاده از روغنهای هیدروژنه (ترانس) رو ممنوع کرد، بیشتر مارگارینها بدون چربی ترانس هستن.
نکته: چیزی که به اسم “کره گیاهی” تبلیغ میشه، در واقع همون مارگارینه، فقط با اسم شیکتر!
🥧 شورتنینگ چیست؟
در گذشته فقط به چربی خوک گفته میشد، ولی امروزه شامل روغنهای گیاهی هیدروژنه هم میشه (مثل Crisco). شورتنینگ ۱۰۰٪ چربی داره و هیچ آبی درش نیست، برخلاف مارگارین.
ویژگیها:
- طعم خاصی نداره
- باعث تردی و بافت لایهلایه در خمیر میشه
- رطوبت رو بهتر حفظ میکنه، بنابراین شیرینیها دیرتر خشک میشن
شورتنینگ ≠ مارگارین
هر دو از روغن گیاهی درست شدن، اما چون مارگارین آب داره و شورتنینگ نداره، عملکردشون متفاوته.
🔍 تفاوت مارگارین، کره و شورتنینگ در پخت شیرینی
ویژگی | کره | مارگارین | شورتنینگ |
طعم | غنی و کرهای | ملایمتر | بیطعم |
بافت | تُرد و کاراملیشده | نرم و جویدنی | پوک و شکننده |
رنگ | طلایی و قهوهای | روشنتر | سفید یا بیرنگ |
چربی | چربی اشباع (حیوانی) | چربی گیاهی | چربی کامل گیاهی |
استفاده | شیرینی، پای، کروسان | جایگزین کره | کیک، بیسکویت، خمیر پوک |
🍪 سوالات متداول
آیا مارگارین باعث پخش شدن بیشتر شیرینی میشه؟
بله، چون چربی کمتری داره و آب بیشتری، شیرینیها رو نازکتر و پهنتر میکنه.
آیا ممکنه کره رو بیش از حد بزنیم؟
بله، اگه بیش از حد زده بشه، خمیر سفت و کار باهاش سخت میشه. وقتی رنگ کره روشن و پفکی شد، دیگه کافیه.
میشه کره و مارگارین رو با هم قاطی کرد؟
بله! میتونی نصفنصف استفاده کنی تا شیرینی مرطوبتر و با طعمی متعادل داشته باشی.
🔚 جمعبندی
- کره طعم و عطر عالی داره، ولی چربی اشباع داره.
- مارگارین جایگزین خوبی برای کرهست، مخصوصاً اگه مراقب مصرف چربی اشباع هستی.
- شورتنینگ برای خمیرهایی که باید ترد و شکننده باشن فوقالعادهست.
برای مطالب بیشتر وبلاگ نیمگل را مشاهده نمائید.